Een vacature site maken op maat van de kandidaat

Vacaturesite

De war for talent is de laatste jaren exponentieel gestegen. Er zijn steeds minder mensen om hetzelfde aantal vacatures in te vullen en het wordt moeilijker om de juiste profielen aan te trekken. Veel bedrijven zetten in op rekrutering via een eigen vacaturesite om hier een antwoord op te bieden.

Een eigen vacaturesite maken

Bij Oak Street geloven we dat online rekrutering een aantal belangrijke voordelen biedt:

 • Het aantrekken van de juiste mensen via een goed werkende vacaturesite is vaak goedkoper dan ze te zoeken via gespecialiseerde bureau's, headhunters of advertenties op verschillende media.
 • Een goede vacaturesite laat toe om jouw bedrijfscultuur extra in de verf te zetten en jouw aantrekkelijkheid als werkgever te verhogen. 
 • Werken met een eigen vacature site laat toe om heel precies bij te houden hoe mensen op zoek gaan naar een job, hoe ze een specifieke vacature vinden en wanneer ze afhaken. Hierdoor krijg je een goed inzicht in het gedrag van jouw doelgroep en kan je de rekruteringsstrategie bijsturen waar nodig.

Dit heeft ons ertoe aangezet om onze kennis op vlak van online marketing en e-commerce te bundelen met de HR expertise van Elements om een totaaloplossing te kunnen bieden aan bedrijven voor het maken van een eigen vacaturesite. Hoewel elk bedrijf uniek is en specifieke noden heeft, zien we toch een aantal elementen steeds terugkeren. We geven je graag enkele tips en tricks.

Kandidaten omzetten in leads 

Een goede vacaturesite heeft een aantal essentiële onderdelen:

 • Een duidelijk overzicht van alle openstaande vacatures
 • Een sterke zoekfunctie 
 • Een duidelijke en overzichtelijke pagina met alle details over één specifieke vacature
 • Een mogelijkheid om direct te solliciteren en
 • Een mogelijkheid om op de hoogte gebracht te worden bij nieuwe vacatures

Daarnaast loont het de moeite om een stap verder te gaan en alle drempels weg te nemen zodat potentiële kandidaten ook echt omgezet worden in leads. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Een geoptimaliseerde zoekfunctie (autocomplete en filters) 
 • Duidelijke call-to-actions doorheen de site
Call to action
 • Dynamische sollicitatie formulieren. Voor moeilijk in te vullen vacatures kan het formulier bijvoorbeeld kort zijn zodat geïnteresseerden zeker niet afhaken tijdens het invullen ervan. Voor vacatures waar doorgaans veel reacties op komen, kan er dan wel weer meer informatie gevraagd worden. Dit stelt de recruiter in staat om op voorhand een betere selectie te maken van kandidaten die op gesprek mogen komen.
Sollicitatie formulier

Match Made in Heaven

Tot slot is ook personalisatie heel belangrijk. Zo kan je ervoor zorgen dat de werkzoekende snel de juiste vacatures vindt, zich sterk aangesproken voelt door de content en effectief  de stap zet tot solliciteren. Enkele voorbeelden:

 • Gepersonaliseerde zoekresultaten en vacature suggesties. Door het bijhouden van voorkeuren en/of het zoekgedrag van de gebruiker kunnen relevante vacatures eerst getoond worden.
Job suggesties
 • Gepersonaliseerde tekst, beelden en getuigenissen bij elke vacature. Een content marketer wordt aangesproken door andere argumenten en beelden dan een developer bijvoorbeeld.
 • Een gepersonaliseerde woon-werk afstand voor elke vacature.
Maps

Gekoppeld met ATS

Tot slot is het voor veel bedrijven belangrijk dat de vacature site gekoppeld is aan een ATS of Application Tracking System. Voorbeelden hiervan zijn SAP SuccessFactors of Bullhorn. Dit systeem ondersteunt het bedrijf in alle stappen van het wervingsproces en dient als bron voor alle vacatures die gepubliceerd moeten worden op de vacature website.


Bij Oak Street bouwen wij job sites. Heb je zelf vragen rond een vacature website, geef ons dan zeker een seintje. We komen graag tot bij jou om te luisteren.